Kategorier
Underhåll

Husbilsservice och underhåll på egen hand

Har man köpt en sprillans ny husbil är det bra att lämna in den på en verkstad för att få den servad. I många fall gäller inte garantin annars men om man har införskaffat sig en äldre modell med några år på nacken kan man lika väl genomföra sin husbilsservice på egen hand. Har man servat sin vanliga bil någon gång sker det ungefär på samma sätt på husbilen och det bör inte vara några större problem för den som har vanan.

Byte av olja och filter

En enklare husbilsservice är ungefär densamma som på en vanlig bil, det vill säga byte av olja och filter. Är man van att pyssla med bilar och har gjort detta tidigare är det inga problem att göra det även på en husbil. Det som kan vara svårt är att komma åt under huven, där det ofta sitter plastkåpor monterade över motorn. När man lyckats få bort dessa är det sedan relativt enkelt att utföra en service utan större bekymmer.

Enklare underhållsarbeten

Delar slits och behöver bytas ut och precis som på en personbil behöver bromsarna underhållas och bytas med jämna mellanrum för att man ska kunna åka säkert. Har man erfarenhet av att själv genomföra service har man kanske också kunskapen om hur man byter bromsbelägg. För den som är extra kunnig kan även byte av bromsskivor, bromsok och annat som rör just bromsarna på sin husbil genomföras på egen hand men man bör tänka på att ha en ordentlig domkraft som orkar bära upp tyngden från fordonet.

Större servicearbeten

För att genomföra en husbilsservice behövs alltså ingen verkstad men det finns däremot andra tillfällen som man inte bör skruva så mycket själv. Till exempel vid större servicearbeten som byte av kamrem eller glödstift kan det vara klokt att lämna sitt fordon hos en mekaniker som har rätt kunskaper och rätt typ av verktyg för att kunna utföra åtgärden på ett bra sätt. Lämnar man in sin husbil är det bra att passa på att se över funktionen på lysen eftersom det kan vara svårt att byta dessa själv. Vid byte av framljus behöver man ofta plocka loss hela strålkastaren för att komma åt lampan och till det är det också bra om det finns ordentliga verktyg.

För stora reparationer ska man givetvis lämna sin husbil hos en kunnig verkstad istället för att ge sig på att göra det själv för att undvika att skapa ännu större problem. Vissa åtgärder kan man dock göra själv precis som man gör med sin personbil, det är enkelt och man kan spara in en hel del pengar om man tillhör en av dom som inte är rädd för att få lite smuts på fingrarna.