Kategorier
Flytt

Att tänka på inför att du ska flytta din luftvärmepump

Det är fullt möjligt att med hjälp av en expert flytta en luftvärmepump från en plats till en annan. I den nuvarande fastigheten eller till en ny fastighet.

Enligt vissa uppgifter har antalet svenska hushåll som äger en luftvärmepump ökat ansenligt under de senaste åren. Många hushåll väljer dessutom att flytta sin luftvärmepump när de byter bostad eller renoverar sitt hus på ett sätt som ändrar husets planlösning. Detta är inte alltid möjligt att göra, men kan vara det.

Experter på luftvärmepumpar menar att det kan vara möjligt att flytta en befintlig luftvärmepump och installera den på en ny plats i huset – så länge som hänsyn tas till en rad viktiga faktorer. Generellt krävs professionell installation och en noggrann expertbedömning av placering av luftvärmepumpen och luftrörelser i huset för att säkerställa att luftvärmepumpen fungerar effektivt på det nya stället.

Gäller garantin när du ska flytta din luftvärmepump?

Det är viktigt att vara medveten om att garantin kan påverkas av att byta placering på en luftvärmepump. När du ska flytta luftvärmepump är det alltid värt att kontakta ditt försäkringsbolag för att se vad försäkringen täcker av det som nu inte längre omfattas av garantin från leverantören av din luftvärmepump. Du ska självklart också kontakta tillverkaren eller den som installerade pumpen första gången innan du gör några förändringar.

Du ska alltid anlita en erfaren VVS-installatör för att flytta en luftvärmepump. Flytten och den nya installationen måste göras enligt branschstandard och svenska regelverk. Det är inte omöjligt att flytta en luftvärmepump, men om det inte utförs på rätt sätt kan skador uppstå på pumpen som potentiellt inte omfattas av garantin.