Plastpåsen måste vara ett av de vanligaste förekommande förvaringsalternativen som finns i dagens samhälle. På senare år har man dock börjat argumentera för andra alternativ till plastpåsen då den inte är särskilt miljövänlig. Men är de andra alternativen egentligen bättre?

Användningen av plastpåsar

Plastpåsen är en sorts förpackning som är gjort av det tunna materialet polyetenfilm. Materialet finns tillgänglig i alla möjliga storlekar och former. Allt beror som sagt på användningsområdet. Själva materialet polyeten härstammar i sin tur från antingen naturgas eller petroleum. På senare har man alltmer börjat förbjuda användningen av polyeten i framställningen av påsar i flera länder runt om i världen. Något som även börjar bli aktuellt i Sverige. Däremot är det vissa experter som är av åsikten att det nog inte skulle behöva vara nödvändigt att förbjuda dessa påsar helt och hållet. Sverige har inte samma återvinningsproblem av påsar som vissa andra länder har, där de nu håller på att förbjudas. I Sverige eldas de oftast upp och omvandlas till energi.

PlastpåsarAlternativ till plastpåsen

Vad är då ett bra alternativ till plastpåsarna? Sett från ett miljöperspektiv är det främst påsar som inte produceras med olja och som inte är biologiskt nedbrytbara. Det är främst ämnen som etanol och metanol som används vid tillverkningen av plastpåsar som i sin tur omvandlas till polyeten. När det däremot gäller miljövänliga påsar med förnyelsebara material ska det satsas på halm, sockerrör eller cellulosa. Dessa påsar är koldioxidneutrala. De kan antingen eldas upp och frigöra energi eller återvinnas för att så småningom bli till ny plast. Detta låter ju helt perfekt, tänker du säkert. Varför har jag inte hört talas om det här tidigare? För dessa påsar existerar inte än. Produktionen kommer inom kort att starta i Brasilien och med all förhoppning är det en fabrik som öppnar i Sverige också snart. Under tiden som du går och väntar på att detta ska ske så finns det självklart andra alternativ du kan ta del av i stället.

Så vad ska du hålla utkik efter, eller rättare sagt undvika? På vissa varuhus säljs det plastpåsar med en nedbrytbar variant av polyeten. Inte ett särskilt smart val när man får veta att det kan ta cirka 3 år innan de bryts ned helt och hållet ute i naturen. Dessutom kan de inte heller användas i framställningen av nya plastpåsar, med andra ord kan de inte återvinnas. Slängs en påse i en plaståtervinning kan den förstöra återvinningsprocessen för det rätta materialet. Vilket inte är särskilt idealt.

Papperspåsen ska du också undvika att använda. Visst är den nedbrytbar, men själva transporten och även tillverkningen kräver en hel del energi. För att sätta det i perspektiv kan du tänka dig att det behövs sju långtradare för antalet papperskassar som ryms i långtradaren med plastpåsarna. Vad finns då kvar? Tygkassen brukar många förespråka som ett alternativ. Men ur en miljösynpunkt gäller det att hålla utkik efter vad för bomull det är. Det är ekologiskt som gäller.