Är det flytt på gång? Jobbar du en hel del med förpackning av varor? Packtejp är något som används till en rad olika tillfällen, och det är därmed alltid bra att ha en uppsättning tillhands om det är något som ska användas ofta.

Packtejp är något som används flitigt till vardags. Till en början var det tejp gjort av cellofan som gällde, men sedan ersattes detta av PVC-plast. Än idag används materialet i tillverkningen av packtejp med den enda skillnaden att den består av den mer miljövänliga plasten polypropen.

Användning av packtejpPackningstejp 6 st

Den bruna packtejpen är i princip standard. Men det finns flera olika varianter att välja mellan. Skillnaden dem emellan ligger då främst i det som ska tejpas och själva häftämnet. Något som man alltid ska ta hänsyn till.

Är det kartonger som tejpas så finns det två saker att minnas. De kartonger som är tillverkade av nya fibrer som kraftliner kännetecknas av en slät yta. Det är då lätt för packtejpen att fästa sig på denna yta. Gäller det däremot en kartong gjord av testliner, returpapper, så behövs det en tejp som är starkare. Wellpapp som till stor del består av återanvänt material är ett exempel på kartong med returfiber. I det här fallet är det tejp som innehåller ett ämne baserat på naturgummi som bör användas.

Temperatur är något annat att se över när det gäller valet av packtejp. Var någonstans ska förpackningarna tejpas? Är det ett varmt eller kallt klimat? Hur blir det sedan när förpackningen ska transporteras? När det är väldigt varmt utomhus kan det medföra att PVC-tejpen krymper ihop. Inte särskilt praktiskt när den med all sannolikhet ska hålla ihop paketet under en längre tid. Då är det bäst att välja tejp med polypropen i stället. De kan tåla upp till 120-150 graders värme. Under kalla väderförhållanden är PVC-baserad tejp med naturgummi ett bättre alternativ.

Om du har bestämt dig för att använda maskinell förslutning behövs en tejp som verkligen kommer av rullen lätt och som fungerar utan några problem. Ska tejpen appliceras manuellt ska avrullningsljudet vara lågt. Ingen har någon direkt lust att behöva tampas med en konstant högljudd packtejp. När tejpen väl har applicerats kan den behöva lite tid innan den riktigt fäst sig på ytan. Var därmed alltid noga med att även trycka ner tejpen ordentligt så att den kan fästa sig.

Packtejpens hållbarhet

Kom ihåg att packtejp inte varar för evigt, hållbarheten är begränsad. Har du olika varianter av packtejp så börja alltid med att använda den äldsta först. Tejpen kan hålla mellan 1 och 2 år beroende på materialet som ska fästas. När den förvaras ska tejpen alltid ligga på snittytan i liggande position. Behåll gärna förpackningen också då den skyddar mot yttre element som damm och smuts. Den ideala temperaturen bör ligga på 15 till 25 grader. Använder du sax eller något annat vasst när du öppnar förpackningen för första gången så se till att den inte råkar rispa till tejpen. Det finns inget som är så irriterande som att konstant behöva avbryta en rullning för att ett snitt har råkat komma i tejpen.