Packband är en slags tejp som vanligtvis används för till exempel kartongförslutning. De vanligaste packbanden är för handbandning. Men det finns också packband som är anpassade efter hel- eller halvautomatiska bandningsmaskiner. Var noga när du väljer packband så du väljer rätt beroende på om du ska banda för hand eller bandningsmaskin. Det varierar hur tung pallbandning packbanden klarar, det vanliga är lätt till medeltung. Packband kan också användas för godsfixering men även för buntning.

Bra packband ska ha en hög draghållfasthet. Packband kan också vara präglade och kan ha en töjning på ca 22%. Riktigt bra packband är också väderbeständigt och tål olja, fett och fukt med mera. Packband finns olika färger men vanligt är svarta band. Innerdiametern på packbandsrullen varierar, ett exempel är en innerdiameter på 280 mm. Rullredden varierar också, ett exempel är 150 mm.

Packband med maskinNär du använder packband för att försluta kartonger som sedan ska transporteras är det viktigt att vara noggrann och inte vara för sparsam med packband. Om du använder en kartong som inte i sig har någon förslutningsmöjlighet är det extra viktigt. Ofta behöver du banda flera varv runt kartongen för att den ska vara försluten ordentligt, annars finns det risk att varan eller föremålet du ska skicka faller ur förpackningen under transport.

Passa gärna på att köpa lite större mängder packband när du ändå köper, då kan du ofta få en större mängd till ett lite lägre pris. Kvaliteten på packband så var noggrann när du väljer varumärke så du får ett packband som motsvarar dina förväntningar.

Tillbehör

Det finns en rad olika tillbehör när det gäller bandning. Förutom bandningsmaskiner som kan vara hel- eller halvautomatiska kan det också vara praktiskt med en dispenserförpackning för lätt bandning. De behöver man ingen bandavrullare. Dispensern brukar användas tillsammans med plastspännen och dragkrok. Det finns också en rad andra tillbehör till packband men om du ska banda för hand och inte gör några speciella åtgärder krävs inga särskilda tillbehör.

Packband i handeln

Packband finns i de flesta hobbybutiker och i butiker som säljer papper och kontorsvaror. I mer välsorterade e-handelsbutiker så väl som fysiska butiker kan du även hitta tillbehören som du kan behöva, till exempel dispenser, bandningsmaskiner med mera. Packband tillverkas i stora kvantiteter så därför har tillverkningsindustrin och handeln möjlighet att hålla nere priserna på packband, du kan därför oftast hitta packband till ganska bra priset. Ett exempel på packband i handeln är PP 1238, 12 mm x 2.100mm, innerdiameter 280 mm för cirka 500 kronor.