Det man brukar använda sig av kartonger och lådor är vid paketering av olika slag. Om man ska posta, förvara eller använda dem som flyttkartonger. Kartonger finns både stora som små. Man mäter kartonger och lådor på längden, bredden eller djupet och höjden. Om man ska använda sig av flyttkartonger så bör man använda sig av lite större kartonger som har måtten: 50 – 60 cm på längden, 30 – 40 cm på bredden och 40 – 50 cm på höjden. De måtten är bra för att de inte är så stora så att man behöver två personer att bära dem men ändå tillräckligt stort för att få mycket saker i en låda.

Kartonger och lådor

De flesta lådor man hittar för paketering har oftast bärhandtag så att det blir smidigt att flytta lådorna till rätt ställe. Det ska också stå hur mycket vikt kartongen klarar av att bära. Flyttkartonger brukar ha någonstans mellan 30 och 40 kg. Dessa flyttkartonger kostar ungefär 12 – 25 kr. Det som gör så att priset blir så stor i jämförelse är att det finns många olika kvaliteter på kartongerna, om de är antiglidbehandlad, tjockleken på kartongerna och om kartongen är gjord på miniwell, finwell eller grovwell. Well är de små vågorna mellan en eller två kartongplattor. Miniwell är 1,2 mm hög, finwell är 2,4 mm hög och grovwell är 3,6 mm hög. Det finns också olika welltyper som är bra att kunna. Det finns ensidig well som bara har en kartongplatta och ett vågskikt. Enwell har två kartongplattor med ett vågskikt mellan sig. Sen så finns det Tvåwell som har två vågskikt och tre kartongplattor, då är det platta, vågor, platta, vågor, platta.

Det som gör kartonger och lådor gjorda av wellpapp bra är att det materialet är väldigt skonsam för miljö om alla återvinner sin wellpapp som man inte behöver. För att wellpapp kan man återvinna och återanvända många gånger. Det wellpapp och kartonger är gjort av en tjockare pappersmassa än det man skriver eller kopierar på. Man skapar kartonger på ungefär samma sätt som vanligt kopieringspapper. Man har en tjock och flytande pappersmassa som man pressar och värmer upp så att pappret blir i den formen man vill ha. Det man gör med återvunna kartonger är att man sönderdelar och lägger ner det sönderdelade kartongen i vatten. Sen så tvättas den massa från smuts och andra föroreningar. Sen pressas och värms det upp igen till nytt papper.