De finns en mängd olika typer av förpackningsmaterial. Men gemensamt för dem alla är att man använder förpackningsmaterialet för att skydda en vara eller ett föremål som har förpackats. Ofta rör det sig om en vara eller ett föremål som av någon anlednings ska transporteras. Det kan vara en vara som sålts inom e-handeln och ska skickas till en kund. Då vill man inte att varan ska skadas och därför använder man förpackningsmaterial för att skydda den.

Olika typer av förpackningsmaterial

Det finns många olika typer av förpackningsmaterial. Vanliga typer är bubbelplast som är en plast med små luftfyllda bubblor i. De luftfyllda bubblorna fungerar stötdämpande och bubbelplasten skyddar på det sättet det som har svepts in i plasten. Bubbelplast är ett flexibelt och enkelt material att jobba med och det är också relativt billigt.

En annan vanlig form av förpackningsmaterial är så kallade chips som är små skumbitar ofta tillverkade av 100% återvunnen polystyren. Chips fungerar så att man fyller det omgivande tomrummet runt varan eller föremålet med de små skumbitarna och dessa tar sedan emot de stötar som paketet utsätts för.

Chips är enkelt att arbeta med men kan vara lite bökigt att ta hand om när det ska slängas eftersom det är lätt hänt att man tappar ut de små bitarna och då blir det en hel del städjobb. Det är också vanligt att man använder sig av wellpapp eller annan pappers- eller kartongbaserade förpackningsmaterial.

Wellpapp är tack vare sin unika uppbyggnad och struktur stötdämpande och lämpar sig därför utmärkt som förpackningsmaterial. Kom ihåg att vara noggrann när du förpackar varor eller föremål och snåla inte med mängden förpackningsmaterial för då finns det risk att föremålet skadas vid transport. Vid många transporter, till exempel med posten, kan paketen utsättas för en del stötar på vägen, vilket är ofrånkomligt då många paket ska transporteras lång väg tillsammans.

FörpackningsmaterialFörpackningsmaterial i handeln

Förpackningsmaterial hittar du i hobbybutiker eller i butiker som säljer papper och kontorsvaror. Mer välsorterade fysiska butiker så väl som e-handlare har möjlighet att sälja många olika typer av förpackningsmaterial, och i dessa butiker har du stor chans att hitta precis det du är ute efter som passar just dina behov när det kommer till förpackningsmaterial. Förpackningsmaterial säljs ofta i ganska stora kvantiteter, och på det sättet hålls priset nere.