När du ska flytta från en bostad till en annan är det väldigt viktigt att packa sina tillhörigheter på ett ordentligt och bra sätt, för att tillhörigheterna inte ska skadas vid flytten. Oavsett om det är du själv eller en flyttfirma som ska flytta dina saker så är det viktigt att det packas på rätt sätt. Att använda sig av flyttlådor är ett enkelt, billigt och smidigt sätt att packa sina tillhörigheter vid flytt. Och det är förmodligen det allra vanligaste sättet att göra det på. Tänk dock på att allt inte ryms i en flyttlåda och att du kan behöva använda någon form av skyddsmaterial, som till exempel bubbelplast eller liknande för att skydda dina tillhörigheter från stötar under flytten. Många flyttfirmor erbjuder också tjänsten att packa dina saker åt dig, då kan du ofta välja själv om du vill köpa flyttlådor av flyttfirman eller om du vill köpa in dessa själv i förväg.

Allmänt om flyttlådor

Flyttlådor finns i en mängd olika storlekar och prisklasser. Det vanligaste är enkla kartonglådor som inte kostar så mycket. De finns i mer eller mindre rejäla varianter och kostnaden kan variera.

Ofta är lådorna kraftigt byggda för att hålla vid en flytt. De ska också vara lätta att vika upp och det är att föredra om de har en extra stabil botten. Det finns också flyttkartongen med bärhandtag. Ofta köper man flyttlådor i flerpack, till exempel 5 st i en förpackning. En vanlig storlek är bredd 58 cm x höjd 41 cm x djup 35 cm, men det finns också andra storlekar.

Flyttlådor

Flyttlådor är ofta tillverkade i materialet wellpapp. Det brukar också anges vilken vikt som lådorna tål, det rör sig ofta om ca 5 kg.

Men riktigt rejäla lådor kan klara ännu högre belastning. Flyttlådor kan förutom flytt också användas till lagerhållning och annan förvaring. Har flyttlådan en kraftig botten med låsning så ger det en extra stabilitet till lådan. Flyttlådor kan också vara miljömärkta, till exempel med FSC, som är ett märke för ansvarsfullt skogsbruk. Ett alternativ till flyttlådor är så kallade ”banankartonger” som rymmer betydligt mindre men som kan staplas högre. Dessa har dock ingen ordentlig botten. Det är ofta bra att köpa på sig ett lite större antal lådor när man väl köper för då kan man ofta få ner priset. Flyttlådor tillverkas i stora kvantiteter och därför kan tillverkarna och återförsäljarna hålla nere priserna ganska bra på dessa lådor.