Dubbelsidig tejp eller dubbelhäftande tejp som den också kallas är en tejp där båda sidorna av tejpen häftar, till skillnad från vanlig ordinär tejp där endast en av sidorna på tejpen häftar. Dubbelsidig tejp finns i olika färger och storlekar. Vanliga färger är vitt och svart men dubbelsidig tejp finns också i en transparent variant. Dubbelhäftande tejp finns också i en variant som kallas skumtejp och den används för permanent montering i t.ex. badrum. Den fäster alldeles utmärkt på kakel, lackerat trä och faktiskt på de allra flesta plaster. Skumtejp är perfekt när du ska få till en stadig och bra montering i badrum – något som inte alltid är helt lätt att lyckas med.

Situationer när man behöver dubbelsidig tejp

Tack vare den flexibla bäraren och tack vare den höga adhesiv vikten är dubbelsidig tejp mycket lämplig vid montering av trådiga och svåra underlag, till exempel vid mattläggning. Förutom att vara perfekt för mattmontering lämpar sig dubbelsidig tejp också för en mängd andra syften, till exempel vid regelfixering. Dubbelhäftande tejp kan också användas för montering av skenor till skjutdörrar.

Hur man använder dubbelsidig tejp

Om du till exempel ska montera en skena till en skjutdörr placerar du den dubbelhäftande tejpen på golvet där skenan ska sitta. Sedan placerar du skenan på tejpen och trycker fast den. Se till att skenan sitter stadigt innan du monterar skjutdörren. Det går också bra att först sätta tejpen på skenan och sedan trycka fast den på golvet där den ska placeras. Det är viktigt att skenan hamnar rätt för annars kan skjutdörren gå snett och det kan skapa ett missljud vid öppning och stängning av skjutdörren. Dessutom kan skjutdörren ta skada om den inte är monterad helt rakt. Dubbelsidig tejp är enkel att använda och kommer ofta till användning. Den kan vara en klok idé att alltid ha dubbelsidig tejp hemma för man vet aldrig när den kan komma till användning, även vid mer oväntade situationer när något ska fästas.

 

Dubbelsidig tejp i handeln

Dubbelhäftande tejpDubbelsidig tejp finns i de flesta mer välsorterade hobbybutikerna på nätet så väl som i den fysiska handeln. Du hittar även dubbelsidig tejp i butiker som säljer kontorsmaterial. Längden varierar men en vanlig är 10 m. Bredden varierar också, den kan exempelvis vara 50 mm. Det finns en rad olika märken när det gäller dubbelsidig tejp, t.ex. 3M, Pelly och Topex.