Det är svårt att föreställa sig att det funnits en tid då blixtlåspåsar inte fanns. Denna speciella påse är verkligen något som man tar för givet. Men som alltid ligger det en intressant historia bakom det hela.

Blixtlåspåse eller zip-påse som det också kallas är enkelt förklarat en fyrkantigt formad plastpåse. Den är för det mesta tillverkad av PVC-plast och är transparent. Längst upp på påsen finns det ett blixtlås gjort av plast, som man öppnar och stänger påsen med. Den fungerar i princip på samma sätt som ett vanligt blixtlås.

Användningsområden för blixtlåspåsarBlixtlåspåsar

Blixtlåspåsar finns tillgängliga i olika storlekar, och har flera olika användningsområden. De förknippas nog främst med mat. De kan även användas för att sortera och förvara olika prylar. Flyger du en hel del så kommer de definitivt väl tillhands när du ska packa ner toalettartiklar som behövs under flygresan. En liter kan kännas väldigt lite för vissa resenärer, men när man väl börjar fylla på påsen är det inte svårt att lägga märke till hur många mindre flaskor och burkar som kan få plats.

Ett av de varumärken som främst förknippas med blixtlåspåsen är det amerikanska varumärket Ziploc. De säljer främst blixtlåspåsar och matlådor. Det kan kanske te sig konstigt nu men när den först kom ut på marknaden visste inte folk riktigt hur man skulle gå tillväga för att öppna påsen. En kvinna ska ha rivet av toppen helt utan att ens försöka öppna låset.

Framtagningen av blixtlåspåsen

Steven Ausnit är den ingenjör som utvecklade påsen. Ända sedan början av 1950-talet hade han jobbat med att utveckla olika blixtlåspåsar i plastform. Men inget höll riktigt måttet. Så småningom fick han höra talas om en blixtlåsuppfinning, som blivit designad av en dansk uppfinnare. Här såg Ausnit möjligheter för vidare utveckling. Tillsammans med sin far och en farbror köptes rättigheterna till uppfinningen. Det dröjde inte länge innan de även startade företaget Flexigrip.

Efter att en prototyp inte visade sig vara särskilt kostnadseffektiv skrotade man idén och började leta efter ett annat alternativt. Under 1962 hittade Ausnit lösningen i form av ett japanskt företag, som hade lyckats med att fästa blixtlåset i själva påsen. Något som utan tvekan skulle reducera produktionskostnaderna. Då Flexigrip använde sig av en värmepress för att sätta ihop påsarna och låset. Än en gång köptes rättigheterna. Ausnit startade ett till företag som fick namnet Minigrip.

Blixtlåspåsen lanserades till slut när Minigrip ingick avtal med det kemiska företaget Dow Chemical för en exklusiv distribution genom matbutiker. Det var inte direkt en succé till att börja med. 5 år skulle det ta innan blixtlåspåsen blev till en nödvändig hushållsvara att ha i sitt hem för de flesta konsumenter.

Nu säljs Ziploc-påsarna, som de kallas, och liknande påsar i de allra flesta livsmedelsbutiker världen över. Folk använder det numera inte bara till det mest uppenbara, vissa har det exempelvis som en förvaringspåse för smink och ett mindre första hjälpen-kit. Det finns som sagt gott om användningsområden. Det är bara din fantasi som sätter gräns för vad som kan förvaras i en blixtlåspåse.